Leylak Yağının Kullanımı ve Faydaları

Leylak, hem yaprakları hem de çiçekleriyle kullanılabilen güzel kokulu bir süs bitkisidir. Leylak yağının yapılmasında kullanılan leylağın çiçekleri bol miktarda E grubu izomenik hidrokarbon içerir. İçerdiği vitaminlerden dolayı kozmetik sektöründe daha çok kullanılan leylak yağı, vücut  bakımında oldukça önemli bir yere sahiptir. Kokusunun güzel olması, rahatlatıcı ve yumuşatıcı etkisi olduğu için cilt bakım kremlerinde, cilt bakım losyonlarında, sabunlarda ve şampuanlarda kullanımı oldukça yaygındır. Sadece cilt bakım ürünleriyle sınırlı kalmamakla beraber bazı kimyasal temizlik malzemelerinde kullanılmaktadır.

Leylak yağının kullanımının çok olması faydalarının da çok  olmasındandır. Leylak yağının içerisinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan bakterilerle savaşır. Vücutta oluşabilecek enfeksiyonlu hastalıkların giderilmesinde  önemli rol oynar. Antiseptik ve antioksidandır. Gut ve sıtma hastalığında önemli derecede iyileşme gösterir. Kadınların çoğunun yakındığı bir durum olan regl dönemindeki ağrıların azalmasını sağlar. Bunun için karın bölgesine damlatılan yağ ile masaj yapılması gerekir. Ayrıca leylak yağı, ayak ve vücutta oluşan kötü kokuların giderilmesinde de kullanılır. Fiziksel etkilerinin yanı sıra ruhsal ve zihinsel etkileri de vardır. Yapılan araştırmalarda da konsantre ve motivasyonu artırdığı da gözlemlenmiştir. Kozmetik ürünlerinde kullanımı cilde faydası olduğunun göstergesidir. Ciltteki kırışıklıkların, çizgilerin, sarkmaların baş düşmanı olan leylak yağı aynı zamanda cilde nem vererek parlaklık ve canlılık sağlar. Cilde faydası olduğu kadar mide ve bağırsakta da iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Gaz ve idrar söktürür, bağırsaktaki kurtları düşürür, mide ve bağırsak bezlerini çalıştırır. Vücutta oluşan kas ve romatizma ağrılarının hafifletilmesinde de önemli rol oynar.

Tamamen organik olarak üretilmiş olması gereken leylak yağının, dahili kullanıma uygun olması gerekmektedir. Dahili kullanımda 3-4 damla yeterlidir. Fazlası ve tek başına tüketilmesi önerilmez. Suyla, çayla ve yahut balla tüketilmesi uygun olur. Suyla seyreltilerek masaj yapılabilir, yastığınıza veya kıyafetinize bir damla damlatmanız halinde rahatlatıcı bir etki sağlar. Oda spreyi olarak da kullanılabilir.

Leylak yağına alerjiniz varsa leylak yağı ve benzeri bitkileri kullanmayın. Cildin kızarmasına,kaşınmasına ve hatta enfeksiyona  sebep olabilir. Seyreltilerek kullanılması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir